ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ ЗВІЛЬНИЛИ БАЛАКЛІЮ ІСТОРИЧНЕ МІСТО НА ХАРКІВЩИНІ

8 вересня 2022 року, в результаті наступу, Збройні Сили України звільнили від російських окупантів місто Балаклія на Харківщині.

Що ми знаємо про Балаклію ? Це давнє українське козацьке містечко, полковий центр. Засноване у 1663 році полковником Яковом Чернігівцем, як козацька слобода . В той час була збудована дерев’яна фортеця. Містечко заселили українці з Черкащини. Зусиллями Якова Чернігівця близько 1669 року тут був утворений Балаклійський козацький полк, Балаклія стала полковим містом. Пізніше полк було скасовано, а його територія включена до складу Харківського, а пізніше Ізюмського козацьких полків. 1679 року місто стало частиною Ізюмської оборонної лінії. Після відокремлення від Харківського полку. У XVIII столітті Балаклія – сотенний центр Ізюмського козацького слобідського полку. Миколаївська дерев’яна церква збудована у 1720 році. У 1789 році на центральній площі Балаклії звели муровану Успенську церкву. Це був шедевр архітектури бароко. У 19 столітті тут мали свій маєток графи Бобринські. 1848 року Софія Бобринська будує у Балаклії новий Миколаївський храм. Ще у 19 столітті в містечку стояв 5-й запасний кавалерійській полк російської армії.

На межі 19-20 століть населення Балаклії становило більше 5000 мешканців; у слободі діяли дві православні церкви, школа, поштова станція й телеграф, відбувалися щотижневі базарні торги і 5 щорічних ярмарків. Під час організованого радянською владою Голодомору 1932—1933 років загинуло щонайменше 647 жителів містечка.

У 1936 році радянські богоборці розібрали головний храм міста – Успенську барочну церкву 18 століття.

В часи незалежної України, до децентралізації Балаклія була районним центром. Саме тут у березні 2017 року російські диверсанти підірвали військовий арсенал.

2 березня 2022 року Балаклія була окупована військами РФ.

8 вересня 2022 місто і навколишні села були визволені українською армією. Місто 6 місяців було в окупації

Українські військові підіймають синьо-жовтий прапор над Балаклією. 8 березня 2022 року

Що ми знаємо про культурну спадщину Балаклії ? Серед пам’яток Балаклії варто відзначити будівлю Балаклійського краєзнавчого музею, збудовану у 1818-21 роках. Це міський садибний будинок з флігелем, пам’ятка архітектури місцевого значення охоронний №634. До окупації музей вів активну роботу. Тепер є надія на його відродження, як і самої Балаклії. Ще є мурована полкова Митрофанівська церква. Збудована у 19 столітті, як полкова церква 5-го запасного кавалерійського полку. Вона давно виконує інженерні функції на території військового містечка. Хоча теж має охоронний статус пам’ятки місцевого значення. Ще в Балаклії є багато цікавого. Але головне, що українське місто Балаклея звільнене від окупації

Успенська церква у Балаклії ( 1789 р), розібрана у 1936 році

Краєзнавчий музей у Балаклії – садибний будинок 1818-21 рр. побудови

Митрофанівська полкова церква у Балаклії ( кін. 19 ст.) Сучасний стан

Митрофанівська полкова церква у Балаклії ( кін. 19 ст.) Сучасний стан

Биков Іван, в.о. голови Київської обласної організації ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури”, член науково-методичної ради Міністерства культури України

Схожі статті