РОСІЙСЬКІ ЗАГАРБНИКИ СПАЛИЛИ ЦЕРКВУ 1878 року НА КИЇВЩИНІ

7березня 2022 року російські окупанти спалили дерев’яну церкву святого Георгія у селі Заворичі Броварського району Київської області. В результаті прямого попадання снаряду загорівся купол храму, від якого за лічені хвилини зайнялася вся будівля. В той час в селі йшов бій ЗСУ з окупантами і викликати пожежників не було змоги. Храм згорів вщент. Настоятель храму протоієрей Петро Котюк каже : «Наші парафіяни розповіли, що на власні очі бачили, що коли частина з них ( росіян) пересувалась, то відстрілювалися по хатах, а один снаряд направили прямо в купол храму, який був зліва від їх руху». Також він зазначив, що на момент пожежі у церкві нікого не було.

Церква села Заворичі тоді Козелецького повіту Чернігівської губернії була збудована у 1878 році. Проект розробив у 1876 році чернігівський архітектор А. (О.) Михайлов. Цей проект, погоджений будівельним відділенням Чернігівського губернського правління, зберігся у Державному архіві Чернігівської області. Попередні сільські храми походили з 17-18 століть, ще у 1874 році в церкві зберігалося Євангеліє 1697 року.

Нова Георгіївська церква була дерев’яною, на мурованому фундаменті, хрещатою в плані, з прибудованою шатровою дзвіницею та одним шатровим верхом. Це був досить типовий для кінця 19 століття храм в стилі історизм, але добре збережений. Горизонтально шальований, прикрашений стриманим дерев’яним декором. Увагу привертали оригінальні шестигранні вікна другого ярусу. розміщені у бічних раменах та бабинці. На початку 20 століття в Заворичах полюбляли відпочивати багаті родини з Києва. Біля храму збереглися поховання декількох представників дворянських родин.

У часи СРСР у 1930- роки більшовики закрили церкву і розмістили у її приміщенні зерносховище. Під час німецької окупації 1941-43 років богослужіння були відновлені. Після війни богослужіння не проводилися до 1968 року, коли храм було знову відкрито. У 1993 році храм передано релігійній громаді. Впродовж 1998 – 2012 років церква була повністю відремонтована. Георгіївська церква була одною з двадцяти трьох дерев’яних історичних церков 18-початку 20 століть, які збереглися в межах Лівобережної Київщини. Знищення російськими окупантами цього храму є важким злочином проти культурної спадщини і величезною втратою для Київщини.

Література:

1. Корноухов Е. Алфавитный список церквей Черниговской епархии. // Труды Черниговской губернской архивной комисии. –. 7 В. – Чернигов. 1908. – с. 12.

2. Историко-статистическое описание Черниговской епархии. – Книга 5. – Чернигов 1874. – с. 214

3..ДАЧО – Ф. 127. – оп. 116. – спр. 174. – 1876. О рассмотрении чертежа на постройку церкви в с. Заворичах Козелецкого уезда

Биков Іван, в.о. голови Київської обласної організації ГО Українське товариство охорони пам’яток історії та культури, архітектор, реставратор, член науково методичної ради Міністерства культури України

Схожі статті