Доля унікальної пам’ятки залежить від кожного з нас

Сьогодні ми з вами є свідками того, як наше суспільство демонструє кращі якості меценацтва, закладені в кожній людині та спрямовані на відновлення після пожежі костелу Святого Миколая в Києві.

В костелі Святого Миколая, якй є пам’яткою архітектури і про який писав наш сайт (http://pamjatky.org.ua/pro-obyekti-podani-na-rozglyad-komisi%d1%97-nacionalnogo-proektu-velika-restavraciya-nacionalnij-budinok-organno%d1%97-ta-kamerno%d1%97-muziki-ukra%d1%97ni/), 3 вересня під час перетеційної підготовки до концертного сезону, сталася пожежа. Було пошкоджено внутрішнє оздоблення першого поверху та приміщення другого поверху костелу.
Та найбільш тривожною була новина, що вогонь завдав практично непоправних збитків унікальному органу. 

Міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що на відновлення пошкодженого внаслідок пожежі костелу Святого Миколая в Києві буде необхідно не менше 75 мільйонів гривень. За його словами, це попередні оцінки фахівців. Водночас ресурс https://kyiv.depo.ua опублікував  наступну інформацію: «Держава планує виділити на реставрацію оздоблення костелу Святого Миколая у Києві 148 млн грн. Про це повідомляє ресурс  з посиланням на створену Міністерством культури та інформаційної політики сторінку, присвячену порятунку храму».

«За вихідні дні ми з командою Міністерства і Держмистецтв розробили покровий план подальших дій, згідно із законом і дотриманням питань безпеки робіт у будівлі. Наразі чекаємо на висновок ДСНС. Це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків. Паралельно Нацполіцією ведеться слідство про причини загоряння. Після цього, стан костелу мають оцінити експерти, щоб визначити, яка йому нанеслася шкода, скільки необхідно виділити на протиаварійні роботи і ремонт», – написав Ткаченко на своїй сторінці у фейсбуці за підсумками зум-зустрічі з благодійними організаціями і бізнесами. За словами міністра, до суми, яку на відновлення костелу збере бізнес, решту необхідних коштів додасть держава.

«Кошти, які перерахували (і перерахують) бізнеси та юридичні/фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи. Тобто на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу», – додав Ткаченко.

Міністр культури Олександр Ткаченко оголосив рахунок, на який можна відправляти кошти для реставраційних робіт. “Національний будинок органної та камерної музики України, розташований в будівлі костелу, є державною організацією. Відповідно, всі кошти, що надходять на його рахунки, отримують цільове призначення. І їх ніяк неможливо використовувати на інше. Тільки реставрація”, — пояснив міністр.

Станом на 5 вересня 2021 року гроші виділили такі компанії: Rozetka, SD Capital, Альфа Банк, монобанк, Taryan Group, ПУМБ, Ajax Systems, SAGA Development, Приватбанк, Dragon Capital, UDP, Епіцентр К, Автострада, Нова пошта, Райффайзен банк, Форум БЦ і Всюдиходи Шерп, ENSO, Blackshield Capital, Smile Development, Айбокс банк. Практично всі вони направили по 1 млн грн.
Ще 100 тис. грн перевів ексміністр економіки Тимофій Милованов.

Десятки середніх і малих бізнесів і ще більше простих людей теж зробили пожертви. Для багатьох з них це можуть бути дуже істотні, чутливі суми грошей, а значить таке пожертвування цінно подвійно і кожного з жертводавцій суспільство повинно знати поіменно.

За словами Міністра Олесандра Ткаченка всі роботи над костелом поділяються на три етапи:
-протиаварійні, саме на них збирають кошти;
-орган – «йде окремим пунктом. Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу», його відновлення буде не з фінансування, на яке наразі відбувається збір коштів;
– реставраційні роботи фасаду. «Кошти на це вже є, але роботи не розпочаті через затримку тендерних процедур, будуть відновлені після з’ясування ступеня пошкодження будівлі».

Міністр додав, що протиаварійні роботи можуть почати не раніше ніж у середині жовтня: «На жаль, почати ремонт всередині одразу завтра ми не можемо. При всьому бажанні та навіть за наявністю повної суми. У першу чергу, ми маємо отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати. Маємо переконатися, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій».

Товариство слідкуватиме за перебігом подій та інформуватиме про це спільноту.

Схожі статті