Діалог про національну програму “Велика реставрація” в рамках Публічної дискусії США

У лютому 2021 року Президент України та Міністр культури й інформаційної політики анонсували старт національної програми «Велика реставрація», у рамках якої планується відреставрувати та добудувати близько 150 культурних пам’яток в усіх регіонах України. Мета програми полягає в тому, щоб “перетворити об’єкти культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку країни”.

       Чому ця програма з’явилася? Які наслідки матиме? Як має відреагувати на неї архітектурна спільнота? Про це йшла мова на публічній он-лайн дискусії ХША (Харківської школи архітектури) – першого незалежного архітектурного закладу вищої освіти в Україні.

Відтворення і збереження (не)матеріальної культурної спадщини за соціальною природою є складною системою відносин, що поєднує разом людей, технології, уявлення, об’єкти, ідеології та багато інших акторів. Тому завдання дискусії полягало у спробі зрозуміти реставрацію як місце, де зосереджені явища, процеси й правила, що визначають специфіку нашої сучасної реальності.

1 квітня 2021 року на стрінці  Харківської школи архітектури (ХША) у Facebook https://www.facebook.com/kharkiv.school  відбулася он-лайн дискусія, присвячена національній програмі «Велика реставрація» (саме в цей день завершувався термін подачі заявок на участь в програмі).  В дискусії взяла участь заступниця міністра культури та інформаційної політики України Світлани Фоменко, зазначивши, що спадщина – це не щось зайве, що руйнується і на цьому місці треба щось будувати та говорила про те, що існує системна проблема недофінансування об’єктів культурної спадщини та сприйняття їх як додаткового вантажу для власника.

«На наше переконання спадщина є дуже важливою для держави – це фундамент і основа для всіх інших сфер життя суспільства. Програма «Велика реставрація» дає шанс вирішити проблему системного недофінансування культурної спадщини, змінити відношення до цих об’єктів», – зазначила заступниця міністра.

Нагадаємо. Постановою від 9 грудня 2020 р. № 1214 Кабінет Міністрів України затвердив Порядок відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво».

В он-лайн дискусіях ХША, які відбуваються на їх сторінці у Facebook, можуть взяти всі небайдужі до цього питання громадяни. Їх модераторами є відомі архітектори, науковці, громадські діячі.

При підготовці повідомлення використані матеріали (текст та світлина) з сайту ХША (https://kharkiv.school/aboutkhsa/) та ресурсу Міністерства культури й інформаційної політики України (https://mkip.gov.ua/).

Схожі статті