“Наступність поколінь” в петриківському розписі

1червня 2021 року Голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури
Бур’янова Марина Іванівна представила і відкрила чудову  виставку петриківського розпису
«Наступність поколінь».
Виставкова експозиція буде працювати з 1 по 22 червня 2021р. щодня крім неділі з 11-00 до 18-00, в суботу з 11-00 до 17-00)  за адресою: м.Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 19 у  виставковій  залі  галереї  «Печерська» Українського товариства охорони пам’яток  історії та культури
з урахуванням діючих  протиепідемічних обмежень.

Сьогодні петриківський декоративний розпис є національним культурно-мистецьким брендом  нашої держави. 5 грудня 2013 року комітет  ЮНЕСКО з питань захисту  нематеріальної культурної спадщини присвоїв петриківському розпису («Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство XIX  – XXI ст.»)  Статус нематеріальної культурної спадщини; його було  включено ЮНЕСКО до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Петриківський розпис  став першим представником України, який отримав такий високий статус всесвітньої спадщини.

На виставці представлені експонати Дніпропетровського художнього музею – твори відомих народних майстрів петриківського розпису різних поколінь та студентські роботи Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури по темі: декоративно-орнаментальний петриківський розпис.

Керівником, наставником, педагогом  студентів є Заслужений майстер народної творчості, доцент Дніпропетровського національного університету імені  Олеся  Гончара Тетяна Гарькава – талановита  послідовниця кращих  традицій легендарних майстрів  старшого покоління (вона – з третього покоління майстрів петриківки), зокрема свого безпосереднього вчителя Федора Панка. Під час  презентації виставки Гарькавою Т.А та  студентами коледжу  були проведені майстер-класи з петриківського розпису.

Петриківський розпис, петриківка – українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке з’явилося на Дніпропетровщині  в селищі Петриківка, звідки і пішла його назва. Візерунки в стилі петриківського розпису збереглися ще з XYIII століття, але в сучасному вигляді цей напрям народного мистецтва  сформувався наприкінці XIX – на початку XX  століття. Походження петриківського розпису пов’язують з вільним українським козацтвом  і заселенням дніпропетровського краю  вихідцями з Поділля, Полтавщини, Слобожанщини протягом  XYIII – XIX ст.

Талановиті студенти вищеназваного коледжу  разом з Тетяною Анатоліївною Гарькавою продовжують традиції майстрів петриківського розпису минулих поколінь в сучасному ракурсі, застосовуючи такі символи  як дерево, барвінок, калина, соняшник, пташки тощо, використовуючи  власний досвід та методичні наробки.

Виставка петриківського розпису успішно мандрує регіонами України та багатьма країнами світу (в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, в Кувейті, у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, в Іспанії, в Японії, Китаї, Єгипті, Арабських еміратах, Швеції,  Німеччині (Баварія), Скандинавських країнах) , несе у світ  красу, духовність, розкриває традиції і культуру українського народу.

Виставка «Наступність поколінь» стала яскравою подією в культурному житті столиці  України.

Схожі статті