Об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на території Литви

До Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено 4 литовських об’єкти, іще один перебуває в Попередньому списку.

       Один з них – старий центрВільнюса. Його було занесено до списку в 1994 р . Саме тут литовці та іноземні  туристи можуть «загубитися» в століттях і довго, з насолодою блукати лабіринтами старовинних вуличок. Вільнюс – найбільше Старе місто в Східній Європі (359,5 га). Архітектура, розташування вулиць, структура старого міста повністю середньовічні. Саме це й приваблює туристів, які приїздять до Вільнюса.

Другий унікальний об’єкт – Куршська коса поблизу Ніди, внесений до Списку ЮНЕСКО в 2000 році. Фактично, вона є півостровом. Ця вузька і довга піщана коса розділяє Куршський залив і Балтійське море. Вона простягається від Клапеди до Зеленоградська. Її довжина – 98 кілометрів,  ширина коливається від 400 метрів до 3,8 кілометрів. Найвизначнішим елементом рельєфу коси є суцільна стрічка піщаних білих дюн шириною від 300 метрів до кілометра. Висота дюн в деяких місцях сягає  67 метрів. Понад 70% території коси займають ліси, в яких ростуть близько 600 видів різних рослин.

Третій об’єкт Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Литві був внесений до списку в 2004 році – археологічні пам’ятники культурного резервату Кярнаве. Це містечко в 35 кілометрах на північний захід від Вільнюса. В 13 столітті це було велике місто з п’ятьма фортечними спорудами. Нині від них залишилися пагорби, а в місті мешкає лише близько 200 чоловік. Проте, ця місцевість є дуже привабливою для туристів.  

Четвертий об’єкт – три пункти геодезичної дуги Струве “Карішкі”, “Мешканзі” та “Березнякі”.

В Попередньому списку культурної спадщини ЮНЕСКО від Литви знаходиться історичний парк Тракай 14 століття. Тракайський замок називають побратимом Мальборка. Його відновлювали «з нуля» майже 80 років, по цеглинці, з особливою любов’ю.
В Тракаї також популяризують караїмську кухню з старовинних страв караїмів, які колись тут мешкали.

Світлини об’єктів представлені в тому ж порядку, як описано в матеріалі.

Схожі статті