Пам’ятку Гостинний двір взято під державну охорону

З 26 серпня 2021 року Гостинний двір знаходиться під державною охороною. Національна поліція України охоронятиме цю пам’ятку культурної спадщини національного значення, змінивши приватну охорону колишнього орендаря.

“Встановлення державної охорони – перший крок для того, щоб розпочати в Гостинному дворі термінові протиаварійні роботи, допоки з урахуванням думки фахівців, суспільства, не буде затверджено концепцію розвитку Гостинного двору та розроблено науково-проектну документацію”, – прокоментував Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Гостинний двір на Контрактовій площі у Києві – пам’ятка архітектури, збудована у ХІХ ст. Будівля є центральним елементом Пам’ятки архітектури і містобудування «Комплекс споруд Контрактової площі, Х – кінець XIX ст.», яка є однією з найдавніших площ Києва.

Нагадаємо, що за часів президентства Віктора Януковича Гостинний двір планували перебудувати під торговельно-офісний центр. У лютому 2018 року Київський апеляційний господарський суд повернув будівлю Гостинного двору державі. Вона була передана в управління Фонду держмайна України. Проте протягом кількох років пам’ятка перебувала у занедбаному стані, а її подальша доля не була визначена.

Для збереження та реставрації споруди Міністерство культури та інформаційної політики вийшло з ініціативою присвоїти Гостинному двору статус пам’ятки культурної спадщини національного значення. Уряд прийняв відповідну постанову 19 травня 2021 року. Будівля була передана в управління Міністерству культури та інформаційної політики, її взято на баланс заповідника «Софія Київська».

В планах МКІП – провести реставрацію Гостинного двору в рамках проєкту “Велика Реставрація» та з часом створити в ньому культурно-публічний простір, залучивши до обговорення цього проекту представників мистецької спільноти та громадськості.

Інформація передрукована з ресурсу Міністерства культури та інформаційної політики України https://mkip.gov.ua/

Схожі статті