Унікальний за розмірами та віком кромлех виявлений археологами в Дніпропетровській області

Завдяки знахідці поблизу Новоолександрівки Дніпропетровської області, ми звернулися до  значення слова «кромлех» – стародавньої споруди, як правило, пізнього неоліту або ранньої бронзової доби, що представляє собою декілька поставлених вертикально в землю довгастих каменів,
що утворюють одну або декілька концентричних кіл.

Новоолександрівський кромлех – це коло з великих обтесаних каменів, поставлених впритул один до одного. Його знайшли, знявши верхні шари ґрунту при розкопках пагорба заввишки 7 метрів.
Тут також виявили два десятки людських поховань різних історичних періодів: від епохи бронзи, періоду Середньовіччя та сучасності.

Дослідники стверджують, що споруда з кам’яних брил може бути  старшою за британський Стоунхендж. Плити заввишки до двох метрів і вагою приблизно по тонні кожна укопані в землю й щільно підігнані одна до одної. Вціліло 64 таких глиби. Діаметр кола кромлеха – 18 метрів. Припускають, об’єкт був створений одним із давніх кочових племен скотарів і мав сакральне значення.

Перед будівельними роботами, що планувалися на цій території, археологи проводили дослідження як вимагає того чинне законодавство. Керівник археологічної експедиції Дмитро Тесленко розповідає: «Фахівці практично одразу визначили вік об’єкта за знайденою керамікою. Кромлехи в курганах знаходили й раніше, але таких розмірів – уперше», – каже фахівець. Длі керівник експедиції розповів:  «Нам практично одразу вдалося встановити вік початку зведення цього кургану – за знахідками кераміки, кам’яних конструкцій тощо. Початок будівництва сягає межі 4-3 тисячоліть до нашої ери, тобто понад 5 тисяч років тому. Кінець будівництва припадає на другу половину 3-го тисячоліття до нашої ери. Далі курган вже піддавався деструкції, впливу природних і антропогенного факторів. Навколо кургану – сміттєзвалище, будівельне сміття. І останнє поховання в цьому кургані – голови колгоспу 1932 року. Окрім того, на цьому кургані були складові радіолокаційної станції.

Громадський активіст Новоолександрівки Володимир Степаненко розповідає журналісту радіо «Свобода» Юлії Рацибарській: «Громаді хотілося б, що на цій ділянці був створений музейний комплекс, але поки в ОТГ відсутній стратегічний план захисту пам’ятки. Мешканці занепокоєні. Я зареєстрував звернення до сільського голови й профільної комісії сільради з проханням підняти питання про долю цієї ділянки». Чоловік ініціює громадські слухання щодо подальшої долі об’єкта.

Директорка Центру з охорони історико-культурних цінностей Дніпропетровської області Лідія Голубчик в свою чергу зауважує: «Охоронна зона пам’ятки була порушена набагато раніше, до цього проєкту. У 1980-і роки на цьому місці було два кургани. Один із них, менший, був зруйнований місцевими жителями, які станом на 2006 рік тут звели свої будинки. Охоронна зона встановлюється для кожної пам’ятки. За нормативами, для пам’ятки археології – це дві частки її розмірів. Діаметр цього кургану – 55 метрів. Значить, двічі по 55 – це 110 метрів. Це – охоронна зона. На сьогодні половина охоронної зони вже забудована. У 1987 році були зафіксовані два насипи й цей об’єкт мав назву «курганний могильник. Археологи досліджували менший курган, але після його руйнування там уже нічого не було, окрім частини ліпного горщика”.

Археологічні дослідження кургана в Новоолександрівці іще триватимуть Останки зі знайдених поховань планують відправляти на експертизу до європейських лабораторій. Опісля завершення розкопок керівництво місцевої громади обіцяє міркувати про подальшу долю об’єкта.

А поки що цей новознайдений кромлех став місцем зацікавлення великої кільеості туристів, які їдуть в Новоолександрівки лише заради того, щоб побачити на власні очі цей дивовитвір людських рук старший за британський Стоунхендж.

У пам’яткоохоронному відомстві області нагадали, на території Новоолександрівської ОТГ загалом є 99 курганів, 98 із яких взяті на державний облік. Чимало з них перебувають на орних землях і теж потребують уваги й захисту.

Пропонуємо переглянути і от цей відеоматеріал  з розкопок кургану в Новоолександрівці. https://www.youtube.com/watch?v=o_Es1eZurv8

Матеріал підготовлений за публікацією ресурсу «Радіо Свобода» https://www.radiosvoboda.org/a/ukrayinskyy-stounkhendzh-na-dnipropetrovshchyni-kromlekh-kurgan/31279994.html

Схожі статті