Як вирішиться доля Гостинного двору в Києві?

Триває дискусія щодо майбутнього відомої пам’ятки – Гостинного двору.
Зараз вона знову загострилася.

       Це стурбувало небайдужу громадськість, яка вже понад 10 років опікується долею Гостинного двору та вважає, що власником пам’ятки повинна бути громада міста.
Натомість, Міністерство культури й інформаційної політики України вважає, що пам’ятка вже довгий час не реставрується, руйнується, позбавлена належної уваги з боку міста і тому потребує особливої уваги з боку держави.
Київські активісти вважають,  що доля Гостинного двору повинна вирішуватися з врахуванням думки міських архітекторів, громади Києва та фахівців, які опікуються Гостинним двором впродовж всього часу боротьби за її збереження як пам’ятки історії та архітектури.
25 березня 2021 року відбулось обговорення попередньої концепції культурно-мистецького простору Гостинного двору. Участь в заході взяли Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступниця Міністра Світлана Фоменко, а також експерти, представники культурної та музейної спільнот, громадських організацій.
Мета обговорення: визначення попереднього плану робіт та напрацювання технічного завдання для команди реставраторів. Майбутня концепція має вміщувати в собі просторове планування, проектні рішення зовнішніх зон, зручності під’їзних шляхів, відкритості будівлі та навіть організацію паркувальних місць, і все це має відповідати архітектурним формам Гостинного двору.
Під час засідання стало відомо, що КМДА відмовило у передачі Гостинного двору до сфери управління МКІП, проте Міністерство не відмовляється від наміру зробити культурно-креативний публічний простір національного масштабу і продовжить звертатися до Фонду держмайна. “Необхідно прийняти виважені рішення, але не затягувати, оскільки об’єкт знаходиться у аварійному стані. І чим швидше пройдуть реставраційні роботи, тим ще гіршу руйнацію нам вдасться попередити. Як тільки Гостинний Двір буде передано в управління МКІП, наша команда складе календарний план порятунку пам’ятки. Але тут надважлива співпраця з містом і громадами. Просимо КМДА визнати це та нарешті почати діалог”, – зазначив Олександр Ткаченко.
За результатами обговорення буде сформована робоча група, яка фіналізує концепцію та технічне завдання для реставраторів. (https://mkip.gov.ua/news/5213.html).
Короткий сюжет, який ми пропонуємо на сайті, подає точку зору двох сторін дискусії. Важливо, щоб тему не «заговорили», а питання реставрації та відновлення пам’ятки стало нашим загальним ділом – справою честі у збереженні унікального об’єкту в історичній частині столиці України.

Перегляд сюжету за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=H27rCh4TdhM

Схожі статті