Інформація про результати Колегії УТОПІК

3березня 2021 року відбулася Колегія УТОПІК. В порядку днному колегії відбулися деякі зміни та уточнення, спричинені нагальною потребою розгляду питань, а саме:

  1. Про роботу Товариства у 2020– 2021 рр.:
  • основні заходи, здійснені у 2020 р.;
  • співпраця з Посольством Литовської Республіки в Україні в галузі збереження культурної спадщини  та укладання відповідної Угоди;
  • проведення п’ятого Всеукраїнського конкурсу творчих робіт дітей та юнацтва «Збережемо спадщину – збережемо Україну»;
  • підготовка та проведення чергового XII з’їзду Товариства;

Доповідала: Голова Товариства  Бур’янова  М. І.

У свому виступі Бур’янова М.Ш. наголосила на наступному. Члени Товариства в мовах карантинних обмежень забезпечували безперебійну роботу громадської організації. За цей період Товариство працювало у декількох важливих напрямах: поточна робота – проведення 2-х колегій, прийняття важливих постанов, зокрема щодо трансформацій у законодавчій сфері;  налагодження партнерських відносин із профільними організаціями у сфері охорони культурної спадщини, з Посольством Литовської Республіки в Україні, тощо з метою реалізації просвітницьких, наукових та творчих проєктів; модернізація інтернет-ресурсів Товариства; історико-документальна фільмографія; підготовка до проведення  п’ятого Всеукраїнського конкурсу творчих робіт дітей та юнацтва «Збережемо спадщину – збережемо Україну». Зокрема, зазначено, що на посаду заступника голови Товариства на громадських засадах, призначено Максименка Валентина Васіловича, який в період карантину, особливо на його початку, грунтовно допоміг Товариству вирішити  нагальні питання життєдіяльності Товариства.

Запропоновано було обрати орієнтовну дату проведення чергового XII з’їзду Товариства – 22 грудня 2021 року

Тези доповіді Бур’янової М.І. будуть додані окремим повідомленням за посиланням http://pamjatky.org.ua/tezi-vistupu-golovi-utopik-buryanovo%d1%97-m-i-na-zasidanni-kolegi%d1%97-3-bereznya-2021-roku/

  1. Про стан  розгляду законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження традиційного характеру середовища та протидії хаотичній забудові».

Доповідав: заступник Голови Товариства  Кожушко Б.В.

У своїй доповіді Богдан Васильович зазначив, що Колегія ГО «УТОПІК» розглядала проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження традиційного характеру середовища та протидії хаотичній забудові» на засіданні та резюмувала, що він потребує ґрунтовного доопрацювання із залученням фахівців у відповідній сфері. Проте на сьогодні направлені пропозиції та зауваження до законопроєкту від  ГО «УТОПІК», а також інших державних та громадських організацій не були враховані в роботі над законопроєктом. Натомість було зареєстровано новий законопроєкт, що дублює попередній з деякими змінами та доповненнями і має другу назву – проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини» (№4561, дата реєстрації: 30.12.2020 р.). Цей законопроєкт внесений вже  до порядку денного Y-поточної  сесії. В першому читанні  при Комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики буде створена робоча група для опрацювання  і підготовки законопроєкту до другого читання. Сплодіваємось, що законодавці прислухаються до нашого звернення і включать до складу робочої групи представників  Товариства,

Було внесено пропозицію ознайомитися  із законопроєктом та  направити свої зауваженнями до нього від Колегії між першим та другим слуханнями у Верховній Раді України.

  1. Про відокремлені підрозділи Товариства (створені, робота над відновленням, заснування нових).
    Доповідала: член Головної ради Товариства, інспектор з кадрів ГО «УТОПІК» Мазур Л. О.

У її доповіді було зазначено, що за цей час створено 9   відокремлених підрозділів,  ведеться активна роботи по  відновленню  діяльності двох старих організацій, з якими втрачено зв’язок. Запропоновано затвердити створення відокремлених підрозділів у Закарпатській, Дніпровській, Сумській областях.

  1. Про реконструкцію транспортної розв’язки  на Поштовій площі та створення сучасного археологічного музею  «Центр Середньовічного Міста».
    Доповідав: член Головної ради Товариства Білецький  В.В.

Заслухавши доповідь, було прийнято рішення забезпечити постійний контроль Товариства над збереженням та підготовкою до експонування пам’ятки археології та історії національного значення «Ділянка прибережного міського кварталу середньовічного Києва» та створенням і розвитком  на її території сучасного археологічного музею «Центр Середньовічного Міста».
А також прийнято рішення визначити уповноваженого представника від Товариства для забезпечення постійного контролю за збереженням та підготовкою до експонування пам’ятки археології та історії національного значення «Ділянка прибережного міського кварталу середньовічного Києва» та створенням і розвитком  на її території сучасного археологічного музею «Центр Середньовічного Міста» – члена Головної ради Товариства Віталія Васильовича Білецького.

  1. Про ювілейні дати у 2021 році:
    -Увічнення пам’яті народного героя Івана Богуна з нагоди 400-річчя від дня його народження.
    Доповідав: Голова ради Рівненської організації охорони і збереження культурної спадщини Лейчук С.І.Голова ради Рівненської організації охорони і збереження культурної спадщини Лейчук С.І. торкнувся пропозиції увічнення пам’яті народного героя Івана Богуна з нагоди 400-річчя від дня його народження шляхом встановлення монументу на території Київського військового ліцею ім. Івана Богуна. Іван Богун (помер 17 лютого 1664 р.) – український військовий і державний діячкозацький полководець часів Хмельниччини, полковник подільський, згодом – кальницький і паволоцький.
    Колегією було прийнято рішення звернутися з офіційним листом до Інституту історії України НАН України щодо роз’яснення деяких біографічних даних про історичну постать Івана Богуна з огляду на те, що достеменно не відомі на сьогодні дата та місце його народження.
  • Про відзначення 150-річчя від дня народження гетьмана України Павла Скоропадського.
    Доповідав: член Колегії Головної ради Товариства Юрченко С.Б.
  • Про встановлення меморіальних дощок та увічнення пам’яті видатних діячів української культури: Ф.Л. Ернста, Ф.Р. Штейнгеля, І.Н. та І.І. Каразіних, М.Ф. Біляшівського.
    Доповідав: член Головної ради Товариства Біляшівський М.М.

Заслухано доповідь члена Головної ради Товариства Біляшівського М.М. про встановлення меморіальних дощок та увічнення пам’яті видатних діячів української культури: Ф.Л. Ернста, Ф.Р. Штейнгеля, І.Н. та І.І. Каразіних, М.Ф. Біляшівського. У своїй доповіді Микола Миколайович розповів про означених видатних діячів української культури та доцільність  встановлення меморіальних дощок та прийнято рішення підтримати його ініціативу.

  1. Різне.
    У різному слухали заступника Голови Товариства Кожушка Б.В. щодо ситуації навколо щойно виявленого об’єкту культурної спадщини будинку Осипа Родіна, що знаходиться на вулиці Олеся Гончара, 71, який за рішенням Київського Окружного адміністративного суду  21.01.2021р. був вилучений з Переліку щойно виявлених  об’єктів культурної  спадщини.

Прийнято рішення доручити Київському міському центру ГО «УТОПІК» (керівник-Фролов Анатолій Олександрович) подати апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду на рішення Київського Окружного адміністративного суду.

Схожі статті