Подорожуємо Миколаївщиною. Церква Михайла Тверського.

1280px-Миколаївський_собор_Очаків_04-1024x768

Подорожі Миколаївщиною можуть бути суттєво збагачені, якщо ви вирішите відвідати старі храми цього регіону, сповнені історії.

Церква Михайла Тверського є одним з найстаріших храмів Миколаєва, їй вже більше двох століть. Якраз до свого 200-річного ювілею, в 2012 році, храм був відреставрований і постав перед прихожанами у всій красі, з оновленими куполами.
Ще в 16-17 століттях на Великій Косі на місці нинішнього храму була невелика дерев’яна церковця, збудована козаками. А на початку 19 століття княгиня Варвара Голіцина, господиня тутешніх місць, вибудувала церква, освятивши її на честь Святого князя Михайла Тверського. Саме поселення отримало назву Варварівка, тепер так називається мікрорайон Миколаєва. Потім власником Варварівки став генерал Карл де Ламберт, він і побудував в 1830 році кам’яну церкву замість дерев’яної. В кінці 19 століття церква реконструювали – побудували дзвіницю. Влада рад закрила храм. Тут  були і склад, і комора, і навіть в’язниця.
У 1950 році церква знову відкрили, на той момент не було ні дзвіниці, ні куполів … Реставрація Свято-Михайлівської церкви почалася у 2000 році: Добудували дзвіницю, оновили купола, пофарбували стіни, привели в порядок двір. Зараз храм служить віруючим.
В 1492 році на місці сучасного Очакова кримський хан Менґлі І Ґерай збудував фортецю Кара-Кермен. Наприкінці XV ст. вона відійшла Туреччині. Турки значно розширили фортецю і назвали Ачи-Кале. Тоді ж було закладено на території фортеці і мечеть. Спочатку вона була оздоблена дерев’яними мінаретами, з часом їх змінили цегляні.
Взимку 1788 року російські війська під керівництвом Григорія Потьомкіна захопили Ачи- Кале (Очаків).
Будівля, що вціліла після штурму в 1788 році — це турецька мечеть, котра знаходилась на території Гассан-пашинського бастіону.
В 1794 році мечеть була перебудована православними вірянами в церкву, що мала форму хреста. їй дали назву — військовий християнський собор Святого Миколая або Свято-Миколаївська церква (на честь перемоги російських військ при штурмі Очакова, що відбувся 6 грудня 1788 року, в день Святого Миколая за старим стилем).

Текст та світлини для публікації надав Олександр Сулим.