Міжнародний фестиваль-конференція “Діалог із Вічністю” до 100-літніх роковин Сергія Параджанова-Маестро Космоса, видатного сина українського, вірменського та грузинського народів.

У “Хаті-музею кінофільму «Тіні забутих предків» в смт. Верховині проходив «круглий стіл» на тему: «Незабутня тінь Параджанова – кінорежисера фільму про гуцулів «Тіні забутих предків» з нагоди 100-річчя видатного кіномитця.

Під час заходу демонструвались ювілейні медаль та монета, подаровані Верховинському “Хаті-музею фільму “Тіні забутих предків” Київським музеєм Параджанова КиМУ

5 січня 2024 року в місті Івано-Франківськ вібулася урочиста церемонія погашення ювілейної марки до 100-річчя С. Параджанова. Складовою заходу було відвідання Вірменської церкви, та проведення круглого столу. Доповідачі, аналізуючи постать кінорежисера, сценариста і митця Сергія Параджанова зазначили, що це людина-символ свободи особистості, нескінченної творчості, яскравого, всеперемагаючого мистецтва, бурхливого та захоплюючого креативу.

8 січня 2024 року в Галереї “Печерська” відбулося засідання круглого столу, присвячене презентації книги Юрія Морозова “Сценарій Сергія Параджанова”, майстер-клас з колажу від Олени Малик, презентація авторської колекції мисткині Галини Кутащук (село Криворівня) та анонс-презентація майбутньої виставки, відкриття якої призначене на 23 січня 2024 року.

9 січня 2024 року в Будинку Кіно були проведені ювілейні свята в організації яких брали участь члени всіх регіональних осередків Національної Спілки кінематографістів України. Були присутні представники посольств Республіки Вірменія та Грузії в Україні, науковці, освітяни, працівники культури, музейники, представники влади. Родзинкою заходу став фільм, підготовлений Романом Балаяном та Дмитром Томашпольським, та гурт кращих музик гуцульщини з Верховини і Криворівні.

17 січня 2024 року в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбувся урочистий вечір з нагоди вшанування пам’яті Сергія Параджанова до 100-річчя його народження, під час якого музею був подарований комплект бронзових ювілейних медалі та монетки, презентована книга Юрія Морозова “Сценарій Сергія Параджанова”. Чернігівчанам була предствлена ювілейна марка з Івано- Франківська із пропозицією ініціювати видання аналогічної ювілейної марки від Чернігова. Був показаний документальний фільм від Романа Балаяна та Дмитра Томашпольського. До свята долучилися переможець та керівник IV Всеукраїнського історико-літературного конкурсу “Лицарі українського романтичного світосприйняття: М.Коцюбинський. С.Параджанов” в рамках Всеукраїнського проєкту “Моя Батьківщина – очима дітей етносів України”,

Схожі статті