Феномен Покровської церкви у селі Пархо


25 липня 2024 року в Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені В. Г. Заболотного відбулася
презентація книжки Марії Кадомської «Феномен Покровської церкви у селі Пархомівці».


Інформація із сайту бібліотеки http://www.dnabb.org/


Відкрила захід Світлана Шостак, завідувачка відділом соціокультурної діяльності. Вона поздоровила присутніх зі святом народження нової книжки й зачитала вітання голови правління Харківського обласного об”єднання «Культурний центр імені Миколи Костянтиновича Реріха» Тетяни Надточій, в якому, зокрема, зазначено: «Як важливо, що в ці важкі дні, незважаючи на ті випробування, що випали на долю нашої країни, відбуваються процеси світлого культурного творення, які обов`язково принесуть свої плоди в майбутньому. Микола Костянтинович Реріх вважав, що всі біди людства від безкультурності й невігластва. А Культуру він називав
найважливішим чинником, здатним змінити життя на краще…

Пархомівська церква Покрови Пресвятої Богородиці – це не просто храм, а унікальний архітектурний ансамбль, пам`ятка культури, яка має посісти гідне місце серед світових архітектурних шедеврів. Треба зазначити, що й митці, які її створювали – це видатні історичні особистості, чиї імена відомі всьому світу. Тому вихід у світ книжки Марії Абрамівни Кадомської в цей непростий час дуже важлива подія в
культурному просторі України».
Презентувала книжку авторка, Марія Кадомська,знана українська мистецтвознавиця, авторка понад 200 детальних історичних довідок (кожна довідка присвячена окремій пам`ятці) про культові, громадські й житлові споруди міст Києва, Сум, Сімферополя, Полтави, Вінниці, а також храми й садиби Полтавщини, Житомирщини, Київщини, Сумщини, Черкащини.
Назва книжки «Феномен Покровської церкви у селі Пархомівці» пояснює суть цієї архітектурної перлини. У невеликому селі Пархомівці Київської області було створено стилістичний шедевр нетривалого Срібного віку, який викликав низку подальших варіацій у храмобудуванні початку ХХ століття. Неможливо переоцінити внесок у світове мистецтво збережених на зовнішніх фасадах церкви дивовижних мозаїчних панно за ескізами Миколи Реріха.
Як зазначила дослідниця, на сьогодні є лише три локації, де збереглися монументальні культові мозаїчні композиції видатного автора, людини світу – Миколи Реріха. Дві з них – в Україні. Це Святопокровська церква в селі Пархомівці й чоловічий монастир у Почаєві Тернопільської області.
Занурившись у спогади, пані Марія розповіла присутнім про пошуки матеріалів про цю унікальну споруду. Вони почалися в далекому 1987 році, коли авторка отримала термінове завдання підготувати історичну довідку про історію створення церкви. До речі, робота мала цілком прагматичний сенс: графічні й документальні матеріали необхідні були для архітекторів- реставраторів, які працювали над відновленням втрачених
елементів церковного комплексу.
Церква Покрови Пресвятої Богородиці була спроєктована архітектором В. Покровським. Роботи на місці виконувалися під наглядом помічника архітектора П. Благовєщенського, ескізи мозаїк створив відомий художник-монументаліст М. Реріх. Мозаїки виконувалися мозаїчною художньою майстернею В. Фролова, а живописні роботи в інтер`єрі церкви реалізував мінеральними фарбами художник В. Пермінов. Але цей
унікальний проєкт відбувся тільки завдяки замовнику – підприємцю й меценату В. Голубєву, родині якого належала Пархомівка.
Раритетні документи, які ніколи раніше не публікувалися, дослідниця знайшла в Ленінградському державному історичному архіві. Сімейний фонд родини Голубєвих містив важливі подробиці зведення церкви, світлини споруди, виконані в процесі будівництва.
Ідея видати книжку українською і англійською мовами, доповнену нереалізованими документами й світлинами, належить директору видавничого дому «КИЙ» Зінаїді Стась, яка подякувала всім причетним до реалізації цього проєкту й наголосила: «не було жодних вагань з приводу того, що книжка про архітектурну перлину України, про цей осередок людської думки, любові і краси, має побачити світ. І, мабуть, сам дух Миколи Реріха, одного з творців пархомівського храму, підтримував нас у цей непростий час».

Поділилася спогадами про роботу з реставрації храму й відома архітекторка-реставраторка Ірина Малакова, чиє ім`я вже стало брендом київської школи реставрації. Як зазначила пані Ірина, відновлювальні роботи на церковному подвір`ї велися під пильним наглядом керівництва найвищого рівня. Реставрація
церкви почалася негайно, як стало відомо про запланований приїзд до Пархомівки Святослава Реріха, молодшого сина художника. На жаль, роботи різко припинилася після звістки, що високі гості до Пархомівки не приїдуть. Але цього було достатньо, щоб зупинити подальшу руйнацію і зберегти архітектурний об`єкт у тому вигляді, який він має зараз.
На презентації був присутній представник громади села Пархомівки Дмитро Савка, який зазначив: «що поява цього видання – визначна подія для кожного жителя села. Тому що, храм Покрови Пресвятої Богородиці – це пульсуюче серце громади. У ньому органічно переплетено минуле й сьогодення. Поки стоїть храм – є надія на світле майбутнє, бо ми пам`ятаємо й цінуємо своє минуле».
Усі присутні на презентації виразили сподівання на відновлення перерваних реставраційних робіт усього архітектурного комплексу – національної реліквії світового рівня. Традиційним доповненням заходу стала фондова виставка «Покровська церква у селі Пархомівці Київської області. Матеріали із фонду ДНАББ імені В. Г. Заболотного», на який експонувалися книжки, періодичні видання й унікальні фотоматеріали.

Схожі статті