“Велика реставрація”. Оборонні мури навколо Ближніх і Дальніх печер

Протиаварійні роботи на ділянках пам’ятки “Оборонні мури Ближній і Дальніх печер Києво-Печерського історико-культурного заповідника” займають третю позицію в рейтинговому списку об’єктів культурної спадщини, визначених МКІП для фінансування вже у 2021 році. 

В середині XIX ст. навколо Ближніх та Дальніх печер  за проектом Отто фон Фреймана  під керівництвом інженера Бурмана зводяться кам’яні мури довжиною 1039 м, товщиною три з половиною цеглини, висотою — близько чотирьох метрів.
Фундаменти мурів глибиною 1,5 м викладено з цегли. В оборонній стіні улаштовані бійниці для стрільби з рушниць та амбразури для гармат. Амбразури закривалися дерев’яними заслінками. Зверху стіни вкрито бляхою. Повторюючи рельєф місцевості, мури то стрімко збігають до Дніпра, то знову піднімаються на пагорб і напівколом охоплюють всі будівлі на Ближніх та Дальніх печерах — зі сходу та півдня відокремлюючи нижню територію монастиря від міської забудови, із заходу — від Гостиного двору, а з півночі з’єднаються з мурами XVIII ст.

В кінці XIX ст. Печерська фортеця втратила своє оборонне призначення.

Сучасну реставрацію цієї пам’ятки було здійснено за проектом архітекторів Л. Мішуткіної та Д. Ільницької.

Схожі статті