Відродження яблуневого саду започаткували в КЗ КОР “Меморіальний музей-садиба І.С. Козловського”

Відродити яблуневий сад, який свого часу  посадив Іван Козловський зі своїми товаришами Максимом Рильським, Павлом Тичиною, Олесем Гончарем, Миколою Бажаном у пам’ять про дружбу з Олександром Довженком, вирішили в Комунальному закладі Київської обласної ради “Меморіальний музей-садиба І.С. Козловського”.

Меморіальний музей-садиба Івана Семеновича Козловського в селі Мар’янівка — музей, присвячений життю і творчості видатного українського співака Івана Семеновича Козловського. Заснований згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 160 від 11 березня 1994 року «Про увічнення пам’яті І. С. Козловського». Профіль мистецький. Є спільною власністю територіальних громад Київської області. Засновник-власник — Управління культури і туризму Київської обласної державної адміністрації, якому підпорядковано пам’ятку. Науково-методичне керівництво належить Департаменту музеєзнавства Міністерства культури і туризму України. Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського є архітектурно-етнографічною та історико-культурною цінністю. Його визнано пам’яткою історії і архітектури кінця XIX — початку ХХ століття згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 року за № 928 «Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України».

Парк Був задуманий в 1960-ті роки та спланований І. С. Козловським разом з архітектором парків Я. Друцьким. В плані парк має вигляд хреста в терновому вінку (подібний до кельтського хреста). В його формуванні використано платани, липи, пірамідальні дуби, туї, айвові кущі. Частиною парка є яблуневий сад Олександра Довженка, висажений самим І. С. Козловським, а також його друзями, зокрема, Максимом Рильським, Павлом Тичиною, Олесем Гончаром та інш.

Коли хата Козловського почала руйнуватися і мала занедбаний стан зацікавлена інтелігенція звернулася до Тронька Петра Тимофійовича, який на той час працював у Раді Міністрів УРСР, який організував відновлення садиби. В цій роботі активну участь проявила Київська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури: Хорозова Людмила Іллівна, Бохняк Петро Павлович, Булаєвська Наталія Іванівна, Голинський Іван Олексійович та інш. Проєкт відновлення садибі розробив Сікорський Михайло Іванович, який в той часбув генеральным директором  Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Киевская область, Герой Украины.

Віддати шану славетному землякові та посадити своє іменне дерево до садиби завітали; Станіслав Сташевський — український політик і державний діяч, який здійснив мрію Івана Семеновича сприявши будівництву в Мар’янівці церкви Покрова Пресвятої Богородиці, він неодноразово допомагав і допомагає Мар’янівській школі, організував туристичні маршрути до музею-садиби Івана Козловського і завжди переймався долею села в якому народився; Марія Бур’янова — голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, яка була організатором пленеру «Мар’янівська пастораль 2010», що відбувався на честь 110-ї річниці від дня народження Івана Семеновича Козловського; Андрій Лішенко — Голова Благодійної організації “Благодійний фонд Ліга допомоги учасникам АТО, добровольчим загонам та біженцям”; Дмитро Маценко — Голова ГО “Головна рада Українських офіцерів”; Тетяна Шамота — староста села Мар’янівки; Лариса Москаленко — директор Мар’янівської загальної середньої освіти Ковалівської сільської ради; Марія Луценко — директор Мар’янівської музичної школи; Юрій Лопатюк — керівник духового оркестру Мар’янівської ДМШ; Світлана Горенко — художній керівник дитячого ансамблю Мар’янівської ДМШ; Євген Чернецький — український генеалог, краєзнавець, геральдист, кандидат історичних наук; Тамара Негода — заслужений майстер народної творчості України, а також художниця Оксана Слупська.

Гості поділились спогадами про славетного земляка, зокрема про відновлення хатини в якій колись народився майбутній класик світового вокального мистецтва.

Кожен запрошений посадив свій власний яблуневий саджанець, який незабаром буде мати іменну табличку на згадку для майбутніх поколінь.

Схожі статті