Реставрація Київськиого міського будинку учителя

Київський міський будинок учителя, розташований у центральному історичному ареалі міста на вул. Володимирській, 57 у Шевченківському районі, є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 895, постанова Ради Міністрів УРСР від 06.09.1979 року № 442) та пам’яткою історії національного значення (охоронний № 260015-Н, постанова Кабінету Міністрів України від 3.09.2009 № 928).
Будівлю споруджено у 1910-1912 роках (за проєктом відомого архітектора Павла Альошина) для потреб освітянської громади, а саме «дати працівникам нижчої і середньої школи можливість наочно, на зразках чи друкованих джерелах ознайомлюватись з найкращою постановкою навчально-виховної справи, а також з історією школи та її сучасним станом».
Наразі це культурно-просвітницький осередок, який сприяє творчому та фаховому зростанню освітян, які прагнуть вдосконалювати світ, множити добро і знання.

За 107 років своєї історії будівлю жодного разу не реставрували і, керуючись політичною доцільністю, майже не використовували за цільовим призначенням. Фактичний стан будівлі є непридатним для експлуатації та потребує негайних реставраційно-відновлювальних робіт.
Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.04.2012 № 583 «Про реставрацію Київського міського будинку учителя на вул. Володимирській, 57 у Шевченківському районі» було визначено виконавця (замовника) реставрації КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У 2014 році КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» було ліквідоване (рішення Київради від 04.09.2014 № 57/57 «Про припинення комунального підприємства «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт»).
У 2015 році замовником реставрації було визначено КП «Житлоінвестбуд-УКБ» (розпорядження Київради від 20.02.2015 № 144 «Про передачу функцій замовника будівництва об’єктів від комунального підприємства «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» у зв’язку з його ліквідацією»).
У 2017 році проведено оцінку технічного стану будівлі Київського міського будинку учителя і рішенням Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 24.10.2017 Протокол № 39 визнано, що, беручи до уваги особливу складність споруди та враховуючи загрозу руйнації конструкцій пам’ятки архітектури будівлі «Київського міського будинку учителя» в цілому при наявності несприятливих погодних умов (різких змін температури, атмосферних опадів), існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, яка може набути місцевого рівня (відповідно до підпункту 3 пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 368 «Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями»).

Розподілом асигнувань у 2021 році на фінансування капітальних вкладень за рахунок бюджетних коштів кошти на реставрацію Київського міського будинку учителя не були передбачені.
Фактичне втілення Проєкту реставрації Київського міського будинку учителя № 024673-КИ «Реставрація Київського міського будинку учителя на вул. Володимирській, 57 у Шевченківському районі м. Києва» опинилось під загрозою невиконання.

Просимо забезпечити фінансування Проєкту «Реставрація Київського міського будинку учителя на вул. Володимирській, 57 у Шевченківському районі м. Києва» та розпочати його втілення з метою недопущення руйнації пам’ятки архітектури та історії національного значення

Схожі статті