Через масштабні будівельні проєкти історичний портовий район Ліверпуля втратив престижний статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО

Як повідомили 21 липня 2021 року, історичний портовий район Ліверпуля втратив свою особливу цінність через велику кількість реалізованих та запланованих у ньому будівельних проєктів. Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО проголосував за позбавлення Ліверпуля цього статусу більшістю голосів – 13 проти 5.

Ліверпуль – найбільше місто в графстві Мерсісайд, розташоване в дельті річки Мерсі. Він був заснований в 1207 році як селище, а статус міста отримав у 1880 році.

Історично Ліверпуль був невеликим прибережним селищем у складі Ланкаширу, його урбанізація та розширення пов’язані з важливою позицією, яку він займав в епоху работоргівлі та промисловою революцією. У XVIII столітті він активно торгував з островами Вест-Індія, з Ірландією і Європою, а на початку XIX століття майже половина світової торгівлі проходила через порти Ліверпуля, сприяючи формуванню його як великого міста. Приморське розташування Ліверпуля і його численні порти вплинули на вкрай різноманітний склад його населення – в ньому представлено безліч культур, мов і релігій.

Перше поселення і фортеця на території теперішнього Ліверпуля були побудовані нормандськими завойовниками, але офіційною датою його заснування вважається день, коли король Іоанн Безземельний випустив патентну грамоту, в якій говорилося про створення нового селища, “Ливпула”, і яка запрошувала людей селитися в ньому.

Вважається, що початковий план вулиць Ліверпуля був спроектований самим королем Іоанном. Ці сім вулиць складали в плані букву “Н”: Банк-стріт (тепер – Уотер-стріт), Касл-стріт, Чапел стріт, Дейл-стріт, Джаглер-стріт (тепер – Хай-стріт), Мур-стріт (тепер – Титебарн-стріт), Уайтакр-стріт (тепер – Олдхолл-стріт).

У XVII столітті населення Ліверпуля почало повільно рости, а торгівля – розвиватися. Під час англійської революції 1644 року Ліверпуль переніс 18-денну облогу. А в 1699 році – отримав статус самостійного міста, і в тому ж році корабель Liverpool Merchant відправився в Африку, відкривши для міста еру світової торгівлі рабами. Незабаром торгівля з островами Вест-Індія значно перевищила торговий оборот з Європою та Ірландія, що посприяло значному зростанню міста.

В 1715 році в Ліверпулі був побудований перший відкритий портовий док. Значний дохід від работоргівлі дозволив місту процвітати і стрімко зростати. До кінця сторіччя Ліверпуль контролював 41% європейської та 80% британської работоргівлі, але в 1834 році рабство в британських колоніях було скасовано, після чого Ліверпуль ще довгий час залишався центром нелегальної работоргівлі.

У 1830 році Ліверпуль і Манчестер з’єднала перша у світі міжміська залізниця, яка функціонувала за розкладом.

Населення продовжувало стрімко зростати, особливо протягом 1840-х, коли сотні тисяч ірландців мігрували сюди з-за Ірландського картопляного голоду. До 1851 року приблизно чверть городян була ірландського походження. Між 1851 і 1911 роками кожні десять років в Ліверпуль приїжджало, як мінімум, 20 000 уельсців.  Приблизно в 1870-ті роки у місті з’являється один з найбільш ранніх “Чайнатаунів” в Європі.

У 1880 році Ліверпуль офіційно отримав статус міста, а на наступний рік був відкритий Ліверпульський університет. До 1901 року населення міста зросло до 700.000 чоловік, а його межі охоплювали Валтон, Вест-Дербі, Токстет і Гарстон.

На початку XX століття Ліверпуль приймав іммігрантів з усієї Європи.

В результаті прийняття Житлового акту 1919 року в 1920-х і 1930-х роках по всьому Ліверпулю розгорнулося активне муніципальне будівництво. Тисячі сімей переселилися з трущоб в центрі міста в добре обладнані будинки в передмістях. Значна частина приватних будинків також була побудована протягом цих двох десятиліть. Процес забудови продовжився і після Другої Світової війни, захопивши частину центру міста.

Населення Ліверпуля досягло свого піку в 1931 році, згідно перепису в ньому жило 855.000 чоловік. Однак до 1961 році воно зменшилось до 610.000, а до 2001 – до 440.000.

У 1960-х роках Ліверпуль став центром молодіжної культури.

Ліверпуль настільки успішно і гармонійно розвивався, що виграв звання Культурної столиці Європи 2008 року.

У Ліверпулі знаходиться понад 2500 захищених законом історичних будівель, місто поступається за їх кількістю тільки Лондону, а за кількістю вуличних скульптур – тільки Вестмінстера.

У 2004 році доки Ліверпуля отримали статус міжнародного спадщини ЮНЕСКО, так як вони відображають історичний розвиток світової торгівлі і корабельних портів. Серед туристів особливо популярний Альберт-док – один з перших в світі закритих доків, в даний час вміщуає Морський музей графства Мерсісайд, музей “Історія Бітлз”, міжнародний музей рабовласництва, філія лондонській галереї Тейт і безліч офісів, барів, кафе і навіть готелів.

Також стала символом Ліверпуля панорама міста з “Трьома Грациями” – Роял-лівер-білдінг, Кунард-білдінг і будівлею Ліверпульського порту.

У південній частині міста розташовані римо-католицький собор Метрополітен, виконаний в неовізантійському і футуристичному стилі і неоготичний англіканський собор. Також у місті знаходяться картинна галерея Уолкера, колона Веллінгтона (встановлена на честь битви при Ватерлоо), знаменитий клуб “Каверн” (Cavern Club), що входить в “бітлівський” екскурсійний маршрут (разом із будинками, в яких народилися учасники ліверпульської четвірки) і багато інших музеїв і пам’яток культури та історії.

І от англійське місто Ліверпуль втратило свій статус пам’ятки Світової спадщини ЮНЕСКО. Як повідомили 21 липня 2021 року, історичний портовий район Ліверпуля втратив свою особливу цінність через велику кількість реалізованих та запланованих у ньому будівельних проєктів. Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО проголосував за позбавлення Ліверпуля цього статусу більшістю голосів – 13 проти 5.

У британському уряді висловили своє “надзвичайне розчарування” цим рішенням ЮНЕСКО. Портовий район Ліверпуля отримав статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО у 2004 році. Адже іще у 2012 році через будівельні роботи, які там проводилися, ЮНЕСКО поставила його до списку пам’яток, які перебувають під загрозою. У липні 2021 року було прийнято неприємне рішення про вилучення міста з світової спадщини, бо, зокрема, планується зведення поруч з історичним районом нового стадіону футбольного клубу “Евертон”. Цей намір є останнім прикладом масштабного проєкту, що не поєднується з цілями ЮНЕСКО, зазначили у Комітеті Світової спадщини організації.

Схожі статті